Πρώτη επίσκεψη στον ειδικό. Τι περιλαμβάνει;


Όταν ένα ζευγάρι επισκέπτεται για πρώτη φορά τον ειδικό Γυναικολόγο γονιμότητας θα του γίνει λήψη εκτενούς ιατρικού ιστορικού καθώς και ιστορικού αναπαραγωγής.
Θα πρέπει το ζευγάρι να έχει μαζί του όλες τις εξετάσεις που/αν έχει κάνει, να γνωρίζει το οικογενειακό του ιστορικό αλλά και να πληροφορήσει τον ειδικό ιατρό για όλα τα φάρμακα, βιταμίνες, ομοιοπαθητικά ή άλλα σκευάσματα που χρησιμοποιεί.
Ο ειδικός ιατρός γονιμότητας θα συζητήσει μαζί σας τυχόν προηγούμενες προσπάθειες υποβοήθησης αναπαραγωγής. Θα πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε αναλυτικά σε οτιδήποτε σχετικό με αυτές τις προσπάθειες , καθώς ακόμη και οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές.
Κατόπιν θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προβλήματος . Ο ειδικός ιατρός θα καθοδηγήσει το ζευγάρι στο επόμενο βήμα που είναι η περαιτέρω διερεύνηση του ζεύγους μέσω των εξειδικευμένων εξετάσεων , τις οποίες θα σας παραπέμψει να κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο θα οργανωθεί το καλύτερο για εσάς πλάνο.
Πριν την επίσκεψη το ζευγάρι θα πρέπει να έχει στο μυαλό του όλες τις απορίες και ερωτήσεις που θέλει να κάνει στον ειδικό ιατρό γονιμότητας.
Ενδεικτικά μερικές ερωτήσεις μπορεί να είναι :
  • Ποιες μπορεί να είναι η βασικές αιτίες του προβλήματος υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουμε;
  • Τι είδους εξετάσεις χρειάζεται να κάνουμε;
  • Τι είδους θεραπεία μας προτείνετε να κάνουμε αρχικά;
  • Τι παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν αν ακολουθήσουμε την θεραπεία που μας προτείνετε;
  • Ποια είναι η πιθανότητα να έχουμε πολύδυμη κύηση με την θεραπεία που μας προτείνετε;
  • Πόσες φορές μπορούμε να επαναλάβουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία;
  • Αν δεν έχουμε επιτυχημένη πρώτη προσπάθεια τι άλλο μας προτείνετε για θεραπεία μετά;
  • Υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν παρενέργειες στο μέλλον που να σχετίζονται με τη θεραπεία αυτή ή άλλες θεραπείες γονιμότητας;
Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον ιατρό να σας ενημερώσει και αν χρειαστεί να επαναλάβει τις κρίσιμες για εσάς πληροφορίες.
Η υπογονιμότητα είναι πολύπλευρη και έχει πολλές αποχρώσεις. Η προσέγγισή της απαιτεί λεπτομερή εξέταση όλων των παραμέτρων και προϋποθέτει ένα ποσοστό τύχης για το τελικό θετικό αποτέλεσμα.