Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

 

Ο χρόνος τεκνοποίησης για μια γυναίκα εξαρτάται κυρίως από την ίδια. Ανασταλτικοί παράγοντες στην απόφαση αυτή μπορεί να είναι :
  • ψυχολογικά αίτια
  • σπουδές
  • καριέρα
  • κατάλληλος σύντροφος
  • οικονομικά αίτια κ.α
Το βιολογικό ρολόι όμως “χτυπάει” και προχωράει ακάθεκτο μπροστά. Η γονιμότητα μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας.
Με την γέννησή του το θηλυκό έχει 2.000.000 ωάρια. Με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως έχει 400.000, στην ηλικία των 30 έχει 100.000 ωάρια, και ΜΗΔΕΝ στην ηλικία 45-55.
Η κρυοφυλαξη ωαρίων μπορεί να παγώσει το χρόνο .
Μια γυναίκα 40 ετών έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να συλλάβει με ωάρια που κατέψυξε σε ηλικία 30ετών παρα με ωάρια που έχει (αν έχει) τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μέσω της κρυοφύλαξης των ωαρίων η γυναίκα επιλέγει πότε θέλει να τεκνοποιήσει χωρίς να έχει το άγχος της ηλικίας και αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας.Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα να κρυοφυλάξει τα ωάρια της. Με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά στην ιστορία η γυναίκα μπορεί να προλάβει την ωοθηκική γήρανση που επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα της.
Υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών που ενδείκνυται η κρυοφύλαξη ωαρίων για άλλους λόγους όπως :
Α. έχει διαγνωστεί με καρκίνο και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή να λάβει χημειοθεραπεία
Β. διαφωνεί με την κατάψυξη εμβρύων για λόγους είτε ηθικής ή θρησκευτικούς κ.α
Η κρυοφυλαξη των ωαρίων σήμερα είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική γιατί χρησιμοποιούμε την μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) η οποία έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Περίπου το 80 % - 90% των ωαρίων που κρυοσυντηρούνται επανέρχονται στην αρχική τους δομή.
Η σωστή πληροφόρηση βέβαια πρέπει πάντα να γίνετε από τον ειδικό ιατρό υποβοηθουμένης αναπαραγωγής , έτσι ώστε κάθε γυναίκα να λαμβάνει τις σωστές πληροφορίες και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, διότι πανάκεια στην ιατρική δεν υπάρχει!!